De Romein
Ga terug Nieuws

Publicatie Agritrader: Het is een kweste van vertrouwen

Stroom uit Denemarken en Noorwegen komt niet vanzelf aan het Europese vasteland. Daar zijn vele kilometers kabels en leidingen voor nodig. Het grondwerk en andere voorbereidingen voor dergelijke projecten wordt uitgevoerd door De Romein Group uit Veendam. Bij het werk maken zij gebruik van generatoren van Alons bv uit Tweede Exloërmond.

De Romein is specialist in grondwerk voor grote en middelgrote projecten in de pijpleidingenbouw, kabelaanleg en civieltechnische werken. Overheden en ondernemingen zoals energiebedrijven schakelen het bedrijf uit Veendam in voor projecten in heel Europa.

De Romein is gespecialiseerd in bijzondere klussen. Zo was het onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van de motorcrossbaan voor de Motocross of Nations op het TT Circuit in Assen afgelopen jaren. Hiervoor was 30.000 kuub zand (zo’n duizend vrachtwagens vol zand) nodig.

Op dit moment is De Romein bezig voor Tennet met de aanleg van ondergrondse delen van de nieuwe 380 kV elektriciteitsverbinding Wilhelmshaven – Conneforde, over in totaal dertig kilometer. Een ander lopend project is een kabeltracé in Duitsland van een windmolenpark bij de kustplaats Büsum tot het verdeelstation bij het 55 kilometer verderop gelegen Wilster.

“We doen eigenlijk alles behalve de kabels trekken”, vertelt Maik Winter, supportmanager van De Romein. “Bij ‘alles’ moet je denken aan het aanleggen van rijbanen, het grondverzet, de waterhuishouding en het verzorgen van de faciliteiten als licht en de stroomvoorziening. We graven in Wilhelmshaven twee sleuven, waarin zes buizen met een diameter van 25 centimeter worden gelegd. De buizen worden vooraf aan elkaar gelast. Vervolgens dekken we de buizen af met twintig centimeter verdicht zand. Voor dit werk voeren wij ook alle boringen uit.”

Al dat werk kan niet zonder stroom. Op de laspunten heeft De Romein de beschikking over vier dikke generators en twee lichtmastaggregaten met vleermuisvriendelijke lampen, bij de boorpunten is er minstens één in gebruik en bij de werkcontainers staat er nog minstens één. “Meestal zijn er wel twee, drie van die jongens van 150 kVA tegelijk in gebruik”, zegt Winter. “We hebben nu 27 van die grote generatoren. Met de kleintjes meegerekend zijn het er wel veertig. En er komen er binnenkort nog een paar bij.”

Op het terrein van De Romein in Veendam staat er eentje een beetje verloren tussen de graafmachines, kranen en trucks. “Het is een uitzondering dat er nu één staat, want doorgaans staat alles bij onze projecten”, zegt supportmanager Winter. “Deze gaat binnenkort ook weer naar een locatie.”

Artikel:

https://bit.ly/deromeingroup

Publicatie Agritrader: Het is een kweste van vertrouwen

Foto's

Bekijk ook